Aan het woord: Raymond

Hallo, mijn naam is Raymond. Ik werk sinds januari 2020 als woordvoerder/communicatiemanager op de luchthaven. Precies een jaar geleden kreeg ik voor het eerst te maken met de crisiscommunicatie rond corona en de gevolgen voor ons als vliegveld. Op zondagmiddag 15 maart 2020 (de dag dat de horeca na 18.00 uur voor het eerst moest sluiten) was ik in crisisoverleg met mijn communicatiecollega’s uit de regio op het kantoor van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Tijdens die vergadering werd me duidelijk dat corona een groot ding voor ons zou worden. Die dag werd voor ons alles anders. Een hele intense en hectische periode. Bizar om te ervaren hoe ontwikkelingen zich zo snel op konden volgen, terwijl we twee weken ervoor nog een gipsvlucht met wintersporters met pech hadden ontvangen. Het vliegverkeer met bijvoorbeeld Transavia op onze luchthaven werd later die week vrijwel stilgelegd. 

Het is in dit jaar rond onze interne en externe communicatie met ‘corona’ eigenlijk altijd wel hectisch gebleven. Ontwikkelingen of besluiten vragen steeds weer om een antwoord. Mijn werk is bijzonder omdat ik met zoveel mensen te maken heb: van partners binnen en buiten ons bedrijf tot aan collega’s op andere Nederlandse luchthavens. Ook komen regelmatig vragen bij ons binnen van bijvoorbeeld buren die iets willen weten of verzoeken van media. Het is zo verschillend. Dus ik heb het leukste werk dat er voor mij kan zijn. Het werken op een luchthaven spreekt tot de verbeelding, iedereen heeft er wel een beeld bij en dat maakt het bijzonder. Uniek aan onze luchthaven is de kleinschaligheid. We zijn een luchthaven voor dichtbij en met snelle processen. Door de structuur van de organisatie ben ik bij veel ontwikkelingen nauw betrokken. Het gaat dan om een communicatieaanpak bij een project of een boodschap rond innovatie of over onze positie als luchthaven in de omgeving. Door de korte lijnen kunnen we snel op ontwikkelingen ingaan en daarop anticiperen. Dat maakt het uniek. Iedereen kan elkaar snel bereiken en snel inspelen op nieuwe gebeurtenissen past me goed. Eigenlijk gewoon de Rotterdamse manier van aanpakken. Praktisch doen, maar wel goed!